Propolis, het natuurlijk antibioticum

Brrr… wat is het toch koud in ons kikkerlandje! Het wordt toch hoog tijd voor wat warmte. Maar gelukkig schijnt het zonnetje om ons een beetje op te warmen.

Sommige mensen hebben nog steeds last van verkoudheid en de hardnekkige griep. Dat is erg vervelend.

Om mezelf wat extra weerstand te geven, slik ik nog steeds o.a. aloë vera en Propolis, een natuurlijk antibioticum. En voel ik de kriebels toch aankomen, dan neem ik een extra kuurtje Propolis.

Wat is propolis?

Propolis wordt beschouwd als natuurlijk antibioticum. Naast zijn antibacteriële, antifungale (tegen schimmels) en antivirale werking is propolis bovendien pijn- en krampstillend, bloeddoorstroming bevorderend, anti-allergisch en ondersteunt het de eigen afweer. Propolis is daarom bij veel verschillende ziekten en klachten te gebruiken.

Bijzondere stof

Propolis is een kleverige stof, gemaakt van speciale harsen van de knoppen van bomen die verzameld worden door bijen. Bijen halen deze harsen van de knoppen van bijvoorbeeld berken en populieren. Hiermee beschermen en ontsmetten zij de bijenwoning om zo ziektes of andere schadelijke invloeden geen kans te geven. De bijzondere eigenschappen van propolis kunnen ook gebruikt worden door mensen en andere dieren.

Al eeuwen wordt propolis door mensen in verschillende traditionele geneeswijzen toegepast om zijn nuttige en krachtige werking. Men zegt dat Hyppocrates propolis gebruikte om wonden te genezen. Inmiddels zijn er ook veel moderne wetenschappelijke publicaties uitgebracht die de werking van propolis aantonen. Toch mag propolis geen medicijn genoemd worden. Farmaceutische medicijnen staan onder strenge controle en moeten altijd exact dezelfde samenstelling hebben. Propolis heeft een zeer wisselende samenstelling naar gelang het jaargetijde, de omgeving, en het bijenvolk zelf. Er zijn wel artsen, dierenartsen en schoonheidsspecialisten die propolis aanraden vanwege de wetenschappelijk onderbouwde werking.

Kostbare stof

In Nederland wordt van een bijenvolk, onder normale omstandigheden,  gemiddeld zo’n 100 gram propolis per jaar geoogst.  De propolis wordt gewonnen bij het schoonmaken van de kast. De taaie kleverige propolis wordt met een plamuurmes afgekrabd.  Kleinere onderdelen die in de vriezer passen kunnen eerst worden bevroren. Wanneer de propolis koud is wordt het namelijk hard en breekbaar, waardoor het wat makkelijker los gekrabd kan worden. Wij oogsten de propolis in het voorjaar.  De winter is een moeilijke periode voor een bijenvolk. Het volk blijft binnen in de kast en is afhankelijk van de aangelegde voedselvoorraad. Daarom denken wij dat het goed is om zo veel mogelijk propolis in de bijenkast te laten tijdens de winter.

De samenstelling van propolis

Propolis wordt gemaakt van hars van bomen. Deze harsen worden door de bijen die ze verzamelen bewerkt, waardoor ook een deel van de samenstelling veranderd, en daarna in hun korf gebruikt tegen schimmels en bacteriën van buitenaf. De samenstelling van propolis varieert per jaargetijde, omgeving van de bijen, en het karakter van het bijenvolk.

Flavonoïden worden vaak genoemd als het gaat over de werkzaamheid van propolis. Flavonoïden zijn gele pigmenten die voorkomen in de bladeren en de hars op knoppen van bomen en planten. D.m.v. deze pigmenten is ontdekt dat de meeste flavonoïden overeenkomen met die van berken en populieren. Wat zou kunnen betekenen dat deze bomen voor bijen de voorkeur hebben in het produceren van de meest werkzame propolis. Opvallend is dat er ook flavonoïden in propolis zitten die niet voorkomen in bomen. Waarschijnlijk zijn deze ontstaan door de bewerking die bijen uitvoeren op de harsen voordat ze het gebruiken als propolis. Inmiddels zijn er 26 flavonoïden in propolis ontdekt. Vele van deze stoffen zijn natuurlijk werkende antibiotica.

Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op. Veel beterschap en een warme groet.

Hoe ga jij die vervelende virussen te lijf? Ik ben benieuwd naar je tips, je kunt ze hieronder voor me achter laten. Ik zal je hierna mijn reactie graag geven.

Deel deze blog en stuur het alsjeblieft door aan mensen die je kent die deze informatie graag zullen lezen!

Laat jouw email adres rechtsboven achter en je ontvangt automatisch alle nieuwtjes voor een gezonde lifestyle.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: